actualitat

 • 7 | 09 | 2022

  Àgora, un exemple de ciutat i d’emprenedoria col·lectiva

  Aquest centre d'estudi, "d'acompanyament i d'autoconeixement" es va fundar al 2018, però des del maig va esdevenir cooperativa codirigida per tres colomenques

  Àgora, al carrer de Sant Jeroni al centre de Santa Coloma, s’autodefineix com un centre d’estudi i de desenvolupament personal que neix “de la passió per la pedagogia, la filosofia i la música, amb la voluntat de contribuir a millorar la vida dels nens, les nenes, els joves, les joves i les persones adultes a través d’una educació holística i un acompanyament personal pel camí de l’autoconeixement”.  Un projecte que s’ha anat cuinat a foc lent. Ainhoa Aguilar el va fundar l’any 2018 i l’ha consolidat. Després de temps convulsos -la Covid  ho va fer trontollar tot- des del mes de maig funciona com una cooperativa. Un bon exemple d’emprenedoria col·lectiva amb tres sòcies multidisciplinàries que ens expliquen tot el procés.

  “Això se’m va fer molt gran. A mi sempre m’ha agradat treballar en equip i amb la Montse vam crear un tàndem que ens complementava i ens permetia créixer molt. Sabíem que havíem de fer un pas endavant, però no teníem clar com fer-ho. Vam tenir una primera reunió amb Grameimpuls i us puc dir que aquella trobada ens va canviar la vida”. Qui parla és l’Ainhoa Aguilar, filòsofa, musica i fundadora fa quatre anys d’Àgora -en els orígens- un centre de reforç escolar. La trobada, a la que es refereix, és la que va mantenir amb el nostre Servei de Foment Empresarial. Se les va assessorar i entre les diferents sortides també va sorgir la possibilitat de  funcionar com a cooperativa.

  “Paral·lelament a aquest procés de transformació, a la nostra idea li faltava una peça. La Paula és psicòloga i va completar el nostre trencaclosques. Amb el nostre projecte ben definit, les tres teníem clar que el nostre camí era esdevenir una cooperativa. Totes les facilitats que ens va donar Grameimpuls també les vam trobar a l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord a on ens van dirigir. Ens sentim unes privilegiades perquè, en aquest sentit, ens han ajudat molt i ens ho han posat molt fàcil”, diu Montse Sánchez, logopeda i codirectora d’Àgora.

  El  projecte, de desenvolupament personal, amb 115 alumnes i 6 docents, no para de créixer: “El que fem és acompanyament per l’autoconeixement, a través de diverses matèries curriculars i artístiques pel desplegament de la individualitat i la potencialitat dels nens, les nenes, dels joves, les joves i les persones adultes. El nostre objectiu és proporcionar eines d’autogestió per ser capaços d’alinear les nostres accions amb els nostres valors essencials i assolir fites. En definitiva perquè la gent millori el seu dia a dia i la seva vida sigui plena”, explica la Paula Caño, la tercera pota del projecte, la darrera en arribar i que curiosament va ser alumna de l’Ainhoa en els seus inicis: “Poc podien, llavors, imaginar que ara seríem sòcies. Estem molt orgulloses de tot el que hem fet. Durant la pandèmia ho vam passar molt malament. Hem sabut reinventar-nos i més en la nostra ciutat, en el nostre barri, pràcticament en el nostre carrer”, assegura Ainhoa, l’alma mater del projecte i una de les tres codirectores.

  Fer xarxa i uliltzar la moneda Grama

  No és casual que Àgora  porti  el mateix nom de la plaça de les civilitzacions gregues on es reunia la ciutadania per debatre i posar en comú diferents disciplines. La nova cooperativa, que  també és un espai obert a la cultura, la filosofia i  l’educació,  és un bon exemple d’emprenedoria col·lectiva a la nostra ciutat. Un projecte de tres dones amb les idees molt clares i que fan bandera de la seva ciutat. “Les tres som colomenques. El nostre projecte havia d’estar aquí. Santa Coloma és una ciutat molt activa en l’associacionisme, amb un comerç molt viu i molt implicat. Entre tots hem de fer aliances.” Àgora no ha fet una altra cosa que fer xarxa. En la seva concepció, en la seva transformació i en el seu dia a dia. Només cal donar una ullada a la seva web. Per cert, admeten la Grama com a modalitat de pagament.”És la nostra moneda local i volem consolidar-la”, defensen.

  COMPARTEiX EN XARXES

 • Notícies relacionades

  La UNED de Santa Coloma tanca el primer període de matriculació amb 1.618 alumnes

  Són dades provisionals, atès que del 5 de febrer al 12 de març de 2024 s’obrirà un segon termini

  Es crea la figura de ‘persona tutora’ per ajudar a les cooperatives a consolidar-se al territori

  És una de les novetats de la tercera anualitat del pla de treball de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord

  La propera formació empresarial estarà dedicada al treball autònom

  El taller s’impartirà en format virtual 20, 22, 27 i 29 de novembre de 16 a 18 hores