actualitat

 • 19 | 01 | 2021

  L’Ajuntament crea una nova línia d’ajuts per a les microempreses i el comerç de Santa Coloma afectats per la Covid-19

  Els ajuts arriben als 1.500 € i estan adreçats a subvencionar despeses com el lloguer, els subministraments o el material higiènic i preventiu

  La Junta de Govern local ha aprovat aquest dimarts una nova línia d’ajuts per al sector del comerç i la restauració, per tal de pal·liar els efectes de la pandèmia de la Covid-19, i que complementarà les subvencions promogudes durant el 2020. Els ajuts són de fins a 1.000 euros pels negocis que hagin patit un tancament, i de fins a 1.500 euros pels quals hagin sofert més d’un tancament.

  L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha manifestat la importància de continuar treballant per donar suport al teixit productiu de la ciutat: “Les conseqüències d’aquesta pandèmia –ha dit l’alcaldessa– ens han abocat a una difícil situació sanitària i econòmica, que està colpejant moltes llars colomenques i que afecta de forma crua al sector del comerç, els serveis, l’oci nocturn i la restauració local. Des de l’Ajuntament continuem treballant intensament aplicant tot tipus de mesures per sostenir el nostre teixit econòmic”.

  Aquesta nova línia d’ajuts està adreçada a subvencionar despeses com el lloguer, els subministraments, la quota d’autònoms o el material higiènic i preventiu, a les microempreses del territori (menys de 10 treballadors/es) que des del 14 de març hagin patit algun tancament del seu negoci arran de la pandèmia de Covid-19. Per tant, hi podran optar molts tipus de negocis com, per exemple, els bars i restaurants, les botigues de roba, els centres d’estètica, els gimnasos petits, els professionals autònoms, les parades de mercat ambulants, etc.  Els ajuts són de fins a 1.000 euros pels negocis que hagin patit un tancament, i de fins a 1.500 euros pels quals hagin sofert més d’un tancament. Per exemple, una sabateria només ha tingut un tancament i un restaurant dos o més tancaments.

  Aquesta iniciativa és fruit del Pacte local per a la reconstrucció social, econòmica i cultural, signat el passat mes de juliol per tots els grups polítics municipals (PSC, Ciutadans, ECP i ERC) i del Pla d’Acció Municipal 2020-2023 (PAM). En aquesta ocasió, els fons que s’invertiran provenen de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en concret del Pla metropolità de suport a la cohesió social, l’economia de proximitat i la coproducció de serveis per als municipis (ApropAMB). L’AMB ha atorgat a Santa Coloma de Gramenet una subvenció per valor d’1.385.000 €, i d’aquests, 750.000 € es destinaran als nous ajuts per a microempreses.

  Requisits i terminis

  Pel que fa als requisits, cal que l’empresa hagi estat donada d’alta abans de l’1 de gener de 2020, i que tingui el seu establiment ubicat a Santa Coloma. Si el negoci no disposa d’establiment (per exemple, un formador autònom), caldrà que la persona estigui empadronada a Santa Coloma des del 14 de març i, com a mínim, fins al moment de la presentació de la sol·licitud. D’altra banda, l’empresa no ha hagut d’acomiadar ningú (Els ERTO’s no suposen acomiadaments), i  ha d’estar en funcionament, com a mínim, fins a la data de cobrament de la subvenció.

  L’ajut podrà tramitar-se presencialment a l’OIAC o bé online, a través del Registre Telemàtic de l’Ajuntament. El termini per presentar les sol·licituds està previst que s’obri durant la primera quinzena de febrer. Per a més informació, les persones interessades poden adreçar-se al Servei de Foment Empresarial de Grameimpuls: 93 466 52 24, e-mail: sfe@grameimpuls.cat i cita prèvia: https://www.grameimpuls.cat/cita-previa/cita-previa-sfe

  També es realitzaran sessions informatives per donar a conèixer aquesta nova línia de subvencions, i s’acompanyarà a la persona sol·licitant en la seva presentació. D’altra banda, l’Ajuntament oferirà acompanyament en la cerca d’ajuts econòmics (subvencions, préstecs, ajornaments, etc.) i assessorament empresarial per reorientar el negoci si escau (cerca de noves línies de negoci, transformació digital, transmissió de l’empresa, etc.)

  El sector del comerç, els serveis i la restau­ració és un dels més importants de l’economia local, amb 2.254 establiments actius, dels quals 1.225 són de comerç al detall, 469 de serveis i 560 de restaura­ció. El sector del comerç també és un dels que genera més llocs de feina a la ciutat; hi treballen més de 3.000 persones.

  Subvencions 2020

  Durant el 2020, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha donat suport al teixit productiu: al comerç, la restauració i les microempreses compostes bàsicament per persones autònomes. Molts dels ajuts han obtingut ampliacions pressupostàries de les consignacions inicials, hi ha hagut  bonificacions extraordinàries i tot plegat  ha estat complementat  amb un servei d’acompanyament, d’informació i assessorament. En total, una inversió de més de 700.000 € per pal·liar els efectes de la pandèmia.

  Entre les accions dutes a terme, destaca la posada en marxa del marketplacecomprasantacoloma.cat, que permet a la ciutadania fer comandes per internet als mercats municipals i establiments de la ciutat i rebre-les al domicili de forma gratuïta (inversió: 42.784,88 €). D’altra banda, s’han donat ajuts per a la modernització dels establiments de restauració i per al comerç social. Aquests últims han estat un èxit, amb més de 60 sol·licituds i un pressupost de 100.000 grames. També s’han donat subvencions a l’autoocupació per valor de 208.291 €, a   l’Agrupació del Comerç i la Indústria i Mercat de Sagarra (50.325 €) i a l’enllumenat de Nadal (40.000 €). D’altra banda, s’ha dut a terme un sistema de bonificacions i exempcions en les taxes municipals (terrasses, mercats i residus) per minimitzar els efectes dels tancaments decretats. Això ha suposat a l’Ajuntament una despesa addicional de més de 250.000 €.

  COMPARTEiX EN XARXES

 • Notícies relacionades

  Una cinquantena de dones participen al networking d’emprenedoria a La CIBA

  La trobada és el tret de sortida a un cicle d’activitats adreçades a les dones empresàries i emprenedores del territori

  Un total de 41 empreses de la ciutat han rebut els ajuts a la digitalització

  La subvenció ha finançat 107.057,83 euros, amb un import de 2.600 euros de mitjana per empresa beneficiària

  Obert el període de sol·licitud de l’ajut de fins a 6.000 € a l’autoocupació

  Es podrà tramitar telemàticament o amb cita prèvia a l’OIAC des d’aquest dilluns dia 17 de juny

  Els regidors de promoció econòmica del territori obren noves vies de col·laboració en formació i turisme

  El BCIN acull la tercera reunió tècnica, en què ha participat el vicepresident de Grameimpuls, Dimas Gragera,