actualitat

 • 10 | 03 | 2023

  Els serenos i les serenes, una aposta social amb vocació de proximitat

  El servei fa 4 anys i des de llavors s'han contractat 72 persones en situació d'atur de llarga durada

  El servei de serenes i serenos de Santa Coloma de Gramenet compleix 4 anys. Es va posar en marxa com a projecte social, de millora de l’accessibilitat al mercat laboral de persones majors de 45 anys. Des de llavors, s’han contractat 72 persones en situació d’atur de llarga durada, a través de l’empresa municipal Grameimpuls, per recuperar una figura emblemàtica d’ajut al veïnat durant la nit, característica de les primeres dècades del segle passat, el sereno.

  El projecte ha estat molt ben acollit per la ciutadania i ha permès crear nous entorns de confiança i millorar la percepció de seguretat, però en cap cas ha substituït el paper dels cossos de seguretat. L’equip no intervé directament en situacions relacionades amb activitats delictives, robatoris o emergències greus com un incendi, fets que han de comunicar als cossos de seguretat i emergències. La seva funció és molt semblant a la que fan els agents cívics que recorren Santa Coloma durant el dia.

  Formació específica prèvia

  Les persones contractades reben una formació específica de 35 hores, treballen en parelles mixtes i es desplacen a peu per tots els barris. A més, sempre es coordinen amb els diversos serveis municipals, com la Policia Local o el de neteja, a qui notifiquen les incidències relacionades amb escombraries o trastos vells abandonats al carrer, per exemple. El seu horari laboral és de 23.30 a 6.30h, tot l’any excepte el 18 d’octubre, que és la festivitat del sereno.

  Entre les seves tasques, coordinades per personal municipal, hi ha la de controlar actituds incíviques en carrers i places, i la d’inspeccionar mobiliari urbà, enllumenat, vehicles estacionats, edificis i comerços per detectar desperfectes o alteracions per comunicar-ho a Via Pública.

  L’equip de serenos i serenes també té la funció d’assistir a persones que van al seu lloc de treball o en surten, preferentment dones; persones que necessiten ajuda, per exemple per trobar-se perdudes o desorientades; gent gran que li faci por baixar sola les escombraries o persones amb mobilitat reduïda o discapacitat que necessitin anar a una farmàcia de guàrdia.

  Col·laboren, a més, en esdeveniments multitudinaris, com la Festa Major, les festes de barris, Cap d’Any, Nit de Reis… i en la prevenció d’incendis forestals i en la lluita contra les violències vers les dones als espais públics i d’oci.

  El 2022, els serenos i les serenes van fer 2.573 actuacions d’acompanyament a persones, majoritàriament dones, i 410 atencions ciutadanes, sobre un total de 128.333 actuacions.

   

  Un model d’èxit a imitar

  La recuperació de la figura del sereno a Santa Coloma ha cridat l’atenció d’altres municipis que es plantegen importar aquesta iniciativa al seu territori.

  L’Ajuntament ha exposat la seva experiència a diversos fòrums i, aquest mateix dijous, la tinenta d’alcaldessa de Seguretat Ciutadana i Civisme, Lídia Montero, ha traslladat els resultats del projecte a la jornada «Polítiques públiques, barris i seguretat» que va organitzar l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona al Pati Llimona.

  COMPARTEiX EN XARXES

 • Notícies relacionades

  Obert el termini per participar al programa de mobilitat Erasmus +

  La presentació de candidatures es podrà fer fins al 9 de juny

  Taller de ceviches al ‘Passió per la cuina’

  Està programat per al 25 de maig de 17:30 a 19:30h